Om mig

Jag är uppväxt på Trossö den ö i Blekinge där större delen av Karlskrona stad är belägen. Min första kontakt med skärgården var på Verkö dit min familj åkte i min pappas båt för att besöka farfar och farmor som hade ett sommarhus där. Det var i Solvik ett stenkast från Grimms kula, där den lilla stugan låg vid berget omgivet av bokskogen. Och vid den lilla bryggan som min pappa byggt som tonåring, där farfars kosterbåt och blekingseka låg. Det var nog där jag först fick smak för skärgårdens charm och dess vyer. Från fyra års ålder kom jag att tillbringa alla somrar på Sturkö, där både farmor och farfar hade sina rötter, och där kom jag än mer att få smak på skärgårdsliv.

Jag är sedan 1990 bosatt på Sturkö och lever där med min familj. Jag är autodidakt bildkonstnär, på heltid sedan 1987. Jag har hela livet ägnat mig åt att teckna och måla och var mycket tidigt fascinerad av bilder, vare sig det var bokillustrationer, serieteckningar eller målningar hos släkt och vänner till familjen eller på muséer.

Efter ett tillfälligt jobb på ett galleri, fick jag chans att ställa ut mina målningar där när jag var 22 år. Jag fick mersmak, valde att ställa ut på Sturkö kvarn i egen regi, och sedan har livet bara rullat på.

Om mitt måleri

Mitt konstnärskap präglas av passionen för den blekingska skärgården, vattnet och dess ständigt skiftande utseende. Det ständigt föränderliga ljuset i vatten ger mig hela tiden nya utmaningar och ”problem” att lösa på duk eller papper.

För att få variation i mitt dagliga arbete med bilder jobbar jag växelvis med oljefärg och akvarell. Var och en har sin tjusning och sina för- och nackdelar.

Jag inspireras mycket av naturen vid havet och av den gamla kustkulturen med småskaligt fiske och jordbruk. De gamla fina småbåtarna för inomskärsfiske, med sina vackra linjer, har fått ett stort utrymme i mitt måleri.

Min förhoppning är att man som betraktare av mina målningar ska känna igen känslan i landskapet – ljuset, temperaturen.

Jan Abramsson | 0734-44 43 66 | abramsson.sturko@gmail.com

Bitar av en skärgård

Lite mer om Karlskrona skärgård och mitt måleri finns samlat i boken ”Bitar av en skärgård”, som du kan köpa här.